Independent Schools
Colleges & Universities
Athletics
Research & Teaching Laboratories
Performing & Visual Arts
Institutional Master Planning
Urban Design & Mixed Use
Residential
Brandeis University Fine Arts Studios

Waltham, MA

4100sf

 

Brandeis University wanted to relocate their Fine Arts Studios back on to campus and renovate their creative arts facilities as part of their Strategic Plan's goals. They identified potential space in the Epstein Building. Built in the 1920s as a printing plant, Epstein offered an unencumbered first floor space with high ceilings and three large, north-facing skylights, as well as high-ceilinged space on the second floor that would be an ideal space for the new program including crit space/teaching area, senior studios, post-bac studios, media lab, wood shop, and support spaces.

 

Removing the ceiling to open up the first floor skylights meant that all the supporting utilities would be visible. To organize the systems, the mechanical ductwork, sprinklers, and conduit were located within the vertical zone created by two large trusses supporting the roof and painted white. The other structural elements, ceiling, walls, and doors were also painted a flat white to avoid reflecting colors onto artwork. A variety of LED light fixtures were employed to provide adjustable track lighting for studios and crit spaces, pendant down lights for circulation, and uplights to illuminate the ceiling.

 

download pdf download project sheet (pdf)

Selected Work

News & Office Info

Contact